BANANOWE BABECZKI Z CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 1 pełna łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W wysokim naczyniu miksujemy blenderem banany (można też rozgnieść widelcem). Do bananów dodajemy pozostałe płynne składniki - jajko, wodę, olej, wanilię. 
W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki - mąkę, cukier, sodę, kurkumę, proszek do pieczenia, sól.
Do sypkich składników wlewamy płynne. Mieszamy ciasto łyżką, dodajemy pokruszoną czekoladę i ponownie mieszamy. Następnie napełniamy foremki. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 st C.

Smacznego!
***

4 komentarze:

  1. Fantastyczne i przepis nie jest bardzo skomplikowany, takie lubię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też. Poza tym lubię, gdy mój dom przepełniony jest takimi zapachami. Dziś nie mogłam się opanować i niemal za jednym razem wsunęłam kilka sztuk ;)

      Usuń
  2. Uwielbiam połączenie bananów i czekolady! Na blogu mam bardzo podobny przepis, jedynie bez jaj i w wersji BG :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń