RYŻ Z CUKINIĄ I BAKŁAŻANEM

Przyznaję, to już klasyk w mojej kuchni! Szybko, lekko i smacznie! Raz na jakiś czas wrzucam na patelnię te trzy główne składniki i nic więcej do szczęścia nie potrzebuję :)

SKŁADNIKI (2 porcje):
  • 1 mała cukinia żółta
  • 1 mały bakłażan
  • 2 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, papryka słodka
  • olej rzepakowy
  • 1 łyżeczka masła
  • 150 g ryżu ugotowanego w wodzie z solą, curry i kurkumą

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wszystkie warzywa kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej z dodatkiem masła. Smażymy do momentu aż zmiękną. W międzyczasie doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem ...i gotowe! :) 

Smacznego!
***

4 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis na lunch czy kolację. :)
    Zapraszam na nowy post. https://jaglusia.wordpress.com/2016/07/27/hamburger/

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny przepis, doskonale smakuje. Proponuje od siebie dodac pokrojone w drobna kostke jeszcze suszone pomidory lub gotowe jako przyprawa z torebki. Jeszcze bardziej podkresla smak i aromat potrawy. Wyprobowalem i polecam!

    OdpowiedzUsuń