- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka margaryny wcześniej zmrożonej
- 1/2 szklanki piwa
- ulubiony dodatek np. powidła śliwkowe
- cukier puder
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Odmierzamy dwie szklanki mąki pszennej i przesiewamy do miski. Następnie zmrożoną kostkę margaryny ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wlewamy pół szklanki piwa i zaczynamy ugniatać ciasto do momentu aż osiągnie odpowiednią "plastyczną" konsystencję. Ciasto można wykorzystać zarówno na ciasteczka, rogaliki w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Ja zrobiłam tym razem na słodko w formie rogalików z powidłami śliwkowymi mojej babci :) Pieczemy w temperaturze 180 stopni do momentu aż się zarumienią.
Przepis, pochodzący z przekazu ustnego od kilku osób, okazał się idealnym rozwiązaniem jako alternatywa ogólnodostępnych słodyczy. Pewnego dnia miałam dwie godziny do momentu ugoszczenia mojej przyjaciółki i wyrobiłam się na styk :) Zapach unosił się w całym mieszkaniu i wygrywał znajomą nutę na naszych kubkach smakowych. Jak zapewne się domyślacie, świeżo wyciągnięte z piekarnika rogaliki znikały z talerza bardzo szybko!
Zachęcam do spróbowania i życzę Wam smacznego! :)
***
Jakie urocze. Koniecznie takie zrobię :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i życzę smacznego :)
UsuńA jak uroczo smakują! :) I.
OdpowiedzUsuń:D
UsuńWybornie!! Czytelniczka jest usatysfakcjonowana:) R.
OdpowiedzUsuńCieszę się niezmiernie :D
UsuńZ piwem??? biorę ;) A tak na poważnie - jakie piwo do tego najlepsze? - jasne, ciemne...
OdpowiedzUsuńTutaj użyłam jasnego piwa, ale tak sobie myślę i planuję, żeby następnym razem użyć piwa miodowego :)
Usuń