PASZTET Z CIECIERZYCY I PIECZAREK

CIECIERZYCA (inaczej cieciorka lub włoski groch) to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Jest jedną z pierwszych roślin uprawianych przez człowieka. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, doceniana w kuchni śródziemnomorskiej. W Polsce najlepiej znana jest w diecie wegetariańskiej ze względu na swój bogaty skład aminokwasowy. Jest dobrym źródłem białka i węglowodanów.Ciecierzyca ma znaczne ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów zawierających siarkę. Ponadto zawiera znaczne ilości błonnika, zwłaszcza frakcji nierozpuszczonych, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Wspomaga trawienie oraz obniża poziom glukozy we krwi, przydatne w leczeniu cukrzycy. Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwas linolowy i kwas oleinowy poprawiają gospodarkę lipidową, korzystnie wpływają na śledzionę, trzustkę i żołądek. Ciecierzyca jest dobrym źródłem witamin takich jak ryboflawina, niacyna, tiamina, kwas foliowy oraz wapnia, magnezu, fosforu, potasu i żelaza. 
Poniżej przedstawiam bardzo łatwy przepis na wege-pasztet z cieciorki:

SKŁADNIKI:
  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 10 średnich pieczarek
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki otrębów
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, kminek, chilli cayenne, curry, tymianek 
  • odrobina masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Marchewkę z pietruszką gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Pieczarki podsmażamy na oliwie z oliwek, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie mielimy (lub miksujemy) ciecierzycę, marchewkę z pietruszką, pieczarki, cebulę, czosnek. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, jajka, otręby, bułkę tartą. Doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę wkładamy do keksówki, na wierzchu rozkładamy drobne kawałki masła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 1 godz. w temp. 180 stopni.

***

14 komentarzy:

  1. a jakie otreby pszenne czy owsiane?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam wczoraj!! Jest pyszny!!! Baaaaardzo!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam - pasztet jest genialny, dziękuję za przepis!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się i dziękuję za komentarz :)

      Usuń
  4. Rewelacyjny przepis ! coś innego na świąteczny stół :) polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, pozdrawiam i wesołych świąt :)

      Usuń
  5. O rany, dlaczego te wszystkie przepisy wege są takie skomplikowane? Jak nie lubię gotować!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. A jak mam ciecierzycę z woreczka, którą wcześniej moczyłam w wodzie, ilość ta sama ? 400g?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przypadku moczonej a następnie gotowanej ciecierzycy - ilość ta sama :)
      Co do puszek - warto zwracać uwagę na ilość netto.

      Usuń
  7. Pasztet wyszedł super. Wszystkim bardzo smakował.

    OdpowiedzUsuń