NAWADNIAJĄCY KOKTAJL Z ARBUZA I OGÓRKA

ARBUZ - w 92% składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i minerałów. Jest jednak bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają chronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych. Ponadto działa moczopędnie, dlatego poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. Wpływa korzystnie na układ pokarmowy i polepsza przemianę materii. Zawarte w arbuzie składniki aktywne wspomagają pracę układu krążenia, zapewniają prawidłowe ciśnienie tętnicze. Arbuz jest źródłem m.in. antyoksydantów, witaminy A i C, potasu, magnezu. Według badań arbuz stanowi najbogatsze źródło naturalnej L-cytruliny, która usprawnia funkcje naczyń tętniczych, a w konsekwencji prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi. Dzięki cytrulinie arbuz może także zwiększyć popęd seksualny ;) 


SKŁADNIKI (na 1 porcję):

  • 1/2 ćwiartki arbuza
  • około 3 łyżek poszatkowanej natki pietruszki
  • 2 ogórki gruntowe
  • sok z 1/2 cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do wysokiego naczynia wrzucamy kolejno kawałki arbuza bez pestek, pokrojone ogórki bez skórki oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Wszystko razem blendujemy, a następnie dodajemy sok z 1/2 cytryny. Przed podaniem należy schłodzić i ponownie zamieszać. 

Smacznego!
***

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz