ARBUZ - w 92% składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i minerałów. Jest jednak bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają chronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych. Ponadto działa moczopędnie, dlatego poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. Wpływa korzystnie na układ pokarmowy i polepsza przemianę materii. Zawarte w arbuzie składniki aktywne wspomagają pracę układu krążenia, zapewniają prawidłowe ciśnienie tętnicze. Arbuz jest źródłem m.in. antyoksydantów, witaminy A i C, potasu, magnezu. Według badań arbuz stanowi najbogatsze źródło naturalnej L-cytruliny, która usprawnia funkcje naczyń tętniczych, a w konsekwencji prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi. Dzięki cytrulinie arbuz może także zwiększyć popęd seksualny ;)
SKŁADNIKI (na 1 porcję):
- 1/2 ćwiartki arbuza
- około 3 łyżek poszatkowanej natki pietruszki
- 2 ogórki gruntowe
- sok z 1/2 cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do wysokiego naczynia wrzucamy kolejno kawałki arbuza bez pestek, pokrojone ogórki bez skórki oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Wszystko razem blendujemy, a następnie dodajemy sok z 1/2 cytryny. Przed podaniem należy schłodzić i ponownie zamieszać.
Smacznego!
***
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz