PASZTET PAPRYKOWY





SKŁADNIKI: (ilość na dwie keksówki jak na zdjęciu)
  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 2 papryki (np. czerwona i zielona)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki otrębów gryczanych
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • przyprawy: kminek, chilli cayenne, curry, tymianek 
  • odrobina masła
  • olej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Marchewkę z pietruszką gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Pokrojoną paprykę podsmażamy na oleju razem z cebulką i czosnkiem, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie stopniowo blendujemy ciecierzycę, marchewkę z pietruszką, oraz podsmażoną wcześniej paprykę. Doprawiamy do smaku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, jajko, otręby, bułkę tartą.  Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę wkładamy do keksówki, na wierzchu rozkładamy drobne kawałki masła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 1 godz. w temp. 180 stopni.

***
Smacznego!

2 komentarze: