BAZYLIOWE PLACKI Z CUKINII

CUKINIA - łagodna w smaku, lekkostrawna, ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera wapń, potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, B2, beta karoten. Odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia. Odpowiednia dla osób, które cierpią na nadkwaśność i zgagę czy dolegliwości refluksowe. Cukinia to warzywo, które umożliwia "detoks" i ochronę przed szkodliwymi dla naszego organizmu substancjami. Można ją jeść bez obawy o trucizny, jakimi nasiąka wiele produktów spożywczych. Cukinia nie kumuluje bowiem metali ciężkich.

Można ją przyrządzać na wiele sposobów. Nadaje się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo. A najbardziej wybredni smakosze docenią przysmak, jakim są kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym. 
Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. 


PLACUSZKI Z CUKINII:
  • 1 cukinia
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia 
Cukinię umyć i zetrzeć ze skórką na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić na sitku na 15-20 minut, aż puści sok. Następnie odcisnąć cukinię, dodać roztrzepane jajko, starty ser i mąkę. Dokładnie wymieszać, a gdy masa będzie jednolita dodać bazylię, pieprz, sól i ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę i nakładać porcje łyżką. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem.

SOS:
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • garść posiekanego koperku
  • kilka posiekanych zielonych oliwek
  • sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i mieszamy.



Pozwoliłam sobie na małą korektę tego przepisu. Zamiast bułki tartej proponuję mąkę pełnoziarnistą, a masę na placuszki wzbogacić o sporą garść świeżej bazylii :) 

Smacznego!
***

8 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają, bardzo lubię takie placuszki :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również lubię, jestem amatorką placków i naleśników w każdej postaci :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Bardzo smaczne placuszki. :) Dziękuję za przepis i polecam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A robiłam, robiłam. Faktycznie są pyszne!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń