CUKINIA - łagodna w smaku, lekkostrawna, ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera wapń, potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, B2, beta karoten. Odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia. Odpowiednia dla osób, które cierpią na nadkwaśność i zgagę czy dolegliwości refluksowe. Cukinia to warzywo, które umożliwia "detoks" i ochronę przed szkodliwymi dla naszego organizmu substancjami. Można ją jeść bez obawy o trucizny, jakimi nasiąka wiele produktów spożywczych. Cukinia nie kumuluje bowiem metali ciężkich.
Można ją przyrządzać na wiele sposobów. Nadaje się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo. A najbardziej wybredni smakosze docenią przysmak, jakim są kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym.
Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom.
PLACUSZKI Z CUKINII:
- 1 cukinia
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
- garść świeżej bazylii
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
Cukinię umyć i zetrzeć ze skórką na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić na sitku na 15-20 minut, aż puści sok. Następnie odcisnąć cukinię, dodać roztrzepane jajko, starty ser i mąkę. Dokładnie wymieszać, a gdy masa będzie jednolita dodać bazylię, pieprz, sól i ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę i nakładać porcje łyżką. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem.
SOS:
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- garść posiekanego koperku
- kilka posiekanych zielonych oliwek
- sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i mieszamy.
Pozwoliłam sobie na małą korektę tego przepisu. Zamiast bułki tartej proponuję mąkę pełnoziarnistą, a masę na placuszki wzbogacić o sporą garść świeżej bazylii :)
Smacznego!
***
Apetyczne placuszki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do spróbowania :)
UsuńPysznie wyglądają, bardzo lubię takie placuszki :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa również lubię, jestem amatorką placków i naleśników w każdej postaci :) Pozdrawiam!
UsuńBardzo smaczne placuszki. :) Dziękuję za przepis i polecam. :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :) Pozdrawiam!
UsuńA robiłam, robiłam. Faktycznie są pyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam!
Usuń