GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I PIECZARKAMI W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM



SKŁADNIKI - GOŁĄBKI:
  • główka kapusty włoskiej
  • 2 torebeczki kaszy gryczanej
  • około 15 średnich pieczarek
  • 1 cebula
  • świeżo mielony pieprz, sól
  • papryka czerwona
  • garść natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do farszu
  • oliwa do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie.
Na oliwie smażymy cebulę, pieczarki, paprykę czerwoną. Doprawiamy solą i pieprzem.
W osobnej misce łączymy wszystkie składniki z ugotowaną kaszą gryczaną. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, roztrzepane jajko, bułkę tartą oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko mieszamy.

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Jeśli liście kapusty włoskiej łatwo odrywają się od główki - można wrzucać je osobno do garnka z gotującą się wodą a następnie sparzyć. Jeśli natomiast odchodzą ciężko - należy wyciąć głąb, umieścić całą kapustę w garnku i co chwilę odrywać sparzone liście.

Na każdym sparzonym liściu kładziemy farsz i zawijamy jak tradycyjne gołąbki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy liście kapusty, aby zabezpieczyć przed przypaleniem od spodu. Następnie układamy na nich gołąbki.


SKŁADNIKI - SOS:
  • około 25 mniejszych pomidorów (lub stosunkowo mniej większych)
  • 3 żółte papryki
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 średnie cebule
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz, odrobina substancji słodzącej
  • oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pomidory smażymy na oliwie z oliwek. Następnie usmażone (uduszone) przeciskamy przez sito.
Na osobnej patelni smażymy cebulę i paprykę.
Wszystko mieszamy razem, dodajemy chilli, czosnek i doprawiamy do smaku.

Oblewamy sosem gołąbki i wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika (200 stopni C) na około 45 minut.
*Sos można też podzielić na pół i częściowo zalać gołąbki przed wstawieniem do piekarnika a część zostawić do oblania po upieczeniu.

***

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz