SKŁADNIKI - GOŁĄBKI:
- główka kapusty włoskiej
- 2 torebeczki kaszy gryczanej
- około 15 średnich pieczarek
- 1 cebula
- świeżo mielony pieprz, sól
- papryka czerwona
- garść natki pietruszki
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oliwy z oliwek do farszu
- oliwa do smażenia
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie.
Na oliwie smażymy cebulę, pieczarki, paprykę czerwoną. Doprawiamy solą i pieprzem.
W osobnej misce łączymy wszystkie składniki z ugotowaną kaszą gryczaną. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, roztrzepane jajko, bułkę tartą oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko mieszamy.
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Jeśli liście kapusty włoskiej łatwo odrywają się od główki - można wrzucać je osobno do garnka z gotującą się wodą a następnie sparzyć. Jeśli natomiast odchodzą ciężko - należy wyciąć głąb, umieścić całą kapustę w garnku i co chwilę odrywać sparzone liście.
Na każdym sparzonym liściu kładziemy farsz i zawijamy jak tradycyjne gołąbki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy liście kapusty, aby zabezpieczyć przed przypaleniem od spodu. Następnie układamy na nich gołąbki.
SKŁADNIKI - SOS:
- około 25 mniejszych pomidorów (lub stosunkowo mniej większych)
- 3 żółte papryki
- 1/2 papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- 3 średnie cebule
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz, odrobina substancji słodzącej
- oliwa z oliwek
Pomidory smażymy na oliwie z oliwek. Następnie usmażone (uduszone) przeciskamy przez sito.
Na osobnej patelni smażymy cebulę i paprykę.
Wszystko mieszamy razem, dodajemy chilli, czosnek i doprawiamy do smaku.
Oblewamy sosem gołąbki i wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika (200 stopni C) na około 45 minut.
*Sos można też podzielić na pół i częściowo zalać gołąbki przed wstawieniem do piekarnika a część zostawić do oblania po upieczeniu.
***
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz