Na początek chciałabym zwrócić Waszą uwagę na BÓB! Jest to skarbnica białka oraz witamin z grupy B, zawiera również witaminę C i A, kwas foliowy oraz minerały takie jak wapń, żelazo, cynk i magnez. Stanowi świetne źródło błonnika, które zapewnia uczucie sytości, usprawnia pracę jelit i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Ponadto bób zapobiega zakwaszeniu organizmu, działa alkalizująco (zasadotwórczo) i jest pomocny w leczeniu anemii.
Warto wiedzieć, że bób może być jedzony zarówno na surowo jak i po ugotowaniu. Młode ziarna można jeść bezpośrednio po wyjęciu ze strąków, ponieważ ich skórka nie jest jeszcze zbyt twarda. Ponadto w skórce bobu znajduje się najwięcej witamin. Bób można także ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie. Niestety, tradycyjne gotowanie powoduje utratę około 40% zawartych w bobie witamin i minerałów.
A poniżej przepis, który zrodził się prawdziwie z resztek owoców i warzyw. Nic nie może się zmarnować! ;)
A poniżej przepis, który zrodził się prawdziwie z resztek owoców i warzyw. Nic nie może się zmarnować! ;)
SKŁADNIKI (na 2 porcje):
- 1 duży dojrzały banan
- 100 g malin
- 150 g ugotowanego bobu
- ulubione musli (polecam czekoladowe)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Stosunkowo wcześniej należy ugotować bób, ostudzić go i obrać ze skórki. Następnie za pomocą blendera miksujemy kolejno banan - maliny - bób. Przygotowane porcje chłodzimy w lodówce około 10 minut, a tuż przed podaniem obsypujemy ulubionym musli (proponuję czekoladowe).
Smacznego! :)
***
Myślałam, że żadne wykorzystanie bobu już mnie nie zdziwi. Tobie się jednak udało. Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńHehe! Cieszy mnie to! :D Zachęcam do spróbowania.
Usuńświetny pomysł na dodanie do słodkiego kremu bobu - jeszcze zdrowiej i z pewnością smacznie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :) Smacznie i zdrowo!
UsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuń...i nie tylko wygląda ;)
UsuńZ bobem? Wow, jestem zaszokowana! Musi być bardzo fajne w smaku :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Smaczny, pożywny, sycący deser :) a czekoladowe musli idealnie dopełnia smak. Polecam!
UsuńAle super przepis ! Muszę koniecznie dorwać bób i wyprobować :D
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do próbowania! :) Warto odkrywać i być otwartym na nowe smaki.
Usuń