SKŁADNIKI:
- 200 g masła
- 200 g brązowego cukru
- 5 jajek
- 250 g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- skórka i sok z cytryny
- 1 łyżka olejku waniliowego
- 3 łyżki śmietany 12%
- 1/2 płaskiej łyżeczki świeżo startej gałki muszkatałowej
- 2 banany
- garść borówek amerykańskich
- ew. wiórki gorzkiej czekolady
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, olejek waniliowy, gałkę muszkatałową, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy (miksujemy) do połączenia się składników. Ubijamy białka i dodajemy do masy. Ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do formy. Na wierzchu układamy pokrojone banany i borówki. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Po ostygnięciu ciasto posypujemy np. wiórkami gorzkiej czekolady.
***
Musiało pachnieć bajecznie :)
OdpowiedzUsuń