CIASTO CYTRYNOWO - WANILIOWE Z OWOCAMI


SKŁADNIKI:
  • 200 g masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 5 jajek
  • 250 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • skórka i sok z cytryny
  • 1 łyżka olejku waniliowego
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 1/2 płaskiej łyżeczki świeżo startej gałki muszkatałowej
  • 2 banany
  • garść borówek amerykańskich
  • ew. wiórki gorzkiej czekolady 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, olejek waniliowy, gałkę muszkatałową, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy (miksujemy) do połączenia się składników. Ubijamy białka i dodajemy do masy. Ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do formy. Na wierzchu układamy pokrojone banany i borówki. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Po ostygnięciu ciasto posypujemy np. wiórkami gorzkiej czekolady. 




***

1 komentarz: