SKŁADNIKI:
- 200 g masła
 - 200 g brązowego cukru
 - 5 jajek
 - 250 g mąki
 - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 łyżka cukru waniliowego
 - skórka i sok z cytryny
 - 1 łyżka olejku waniliowego
 - 3 łyżki śmietany 12%
 - 1/2 płaskiej łyżeczki świeżo startej gałki muszkatałowej
 - 2 banany
 - garść borówek amerykańskich
 - ew. wiórki gorzkiej czekolady
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, olejek waniliowy, gałkę muszkatałową, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy (miksujemy) do połączenia się składników. Ubijamy białka i dodajemy do masy. Ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do formy. Na wierzchu układamy pokrojone banany i borówki. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Po ostygnięciu ciasto posypujemy np. wiórkami gorzkiej czekolady. 
***




Musiało pachnieć bajecznie :)
OdpowiedzUsuń