QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA - dawniej nazywana złotem Inków lub matką zbóż. Dziś nosi miano "super ziarna przyszłości".
Jest powszechnie ceniona ze względu na swoje unikalne właściwości:
- jest źródłem pełnowartościowego białka - w komosie znajdują się wszystkie niezbędne
człowiekowi aminokwasy
m.in. uczestniczącą w syntezie białka histydynę, budującą chrząstki lizynę,
stymulującą u dzieci hormon wzrostu i wzmacniającą odporność u dorosłych
argininę, a także metioninę, która chroni komórki wątroby i wspomaga eliminację
tkanki tłuszczowej
- zawiera żelazo, magnez, potas, cynk, fosfor i wiele innych pierwiastków
- jest źródłem witamin C, E, D, z grupy B: kwasu foliowego, wit. B1 i B2
- jest źródłem błonnika pokarmowego
- zawiera silne przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów; a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.
Quinoa z powodzeniem zastępuję kaszę, ryż, ziemniaki. Może być dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto.
SKŁADNIKI:
- od 1/2 do 1 szklanki quinoa
- 3-4 średnie marchewki
- 1 cebula
- 1/3 kalafiora
- garść orzechów włoskich
- 1 cm świeżego imbiru
- sos sojowy
- świeżo mielony pieprz, sól
- lubczyk
- curry
- natka selera
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Quinoa gotujemy od 20-30 minut (zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu) z dodatkiem oliwy i szczyptą soli.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy kolejno pokrojoną marchewkę, cebulę, różyczki kalafiora, rozdrobnione orzechy włoskie, następnie dodajemy starty świeży imbir, poszatkowaną natkę selera i natkę pietruszki. Dodajemy sos sojowy i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, lubczykiem oraz curry. Smażymy chwilę (nie za długo) tak aby warzywa pozostały al dente.
Na koniec łączymy z ugotowaną quinoa.
Wychodzi porcja max dla 2 osób.
***
Lubię komosę, połączenie marchewki z kalafiorem również, a jak dojdą do tego jeszcze orzechy i sos sojowy to danie już idealne dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńSpontaniczny obiad, ale wyszedł tak smaczny, że musiałam się nim podzielić :) Pozdrawiam
UsuńJuż wiem co zrobić jutro na obiad hah :D
OdpowiedzUsuń