SKŁADNIKI:
- 1 kg mąki
- 2-3 jajka
- cukier waniliowy
- 3-4 szklanki mleka roślinnego
- 10 dag drożdży
- 1-3 łyżek cukru
- około 10 sztuk jabłek
- szczypta soli
- olej roślinny
- odrobina masła roślinnego lub margaryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Podgrzewamy od 3 do 4 szklanek mleka, z czego 1/2 szklanki przeznaczymy później do zaczynu drożdżowego.
- Zaczyn drożdżowy: łączymy 10 dag drożdży z 1 łyżeczką cukru i 1/2 szklanki zagrzanego mleka. Mieszamy tak, aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Jajka rozcieramy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Następnie łączymy z ciepłym mlekiem, a później z zaczynem drożdżowym. Dodajemy przesianą przez sito mąkę i wyrabiamy ciasto.
- Ciasto drożdżowe odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
- Dodajemy pokrojone wcześniej jabłka.
- Zostawiamy ponownie do wyrośnięcia.
- Racuchy nakładamy łyżką na patelnię i smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem odrobiny masła.
***
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz