TRADYCYJNE RACUCHY Z JABŁKAMI


SKŁADNIKI:
  • 1 kg mąki
  • 2-3 jajka
  • cukier waniliowy
  • 3-4 szklanki mleka roślinnego
  • 10 dag drożdży
  • 1-3 łyżek cukru
  • około 10 sztuk jabłek
  • szczypta soli
  • olej roślinny
  • odrobina masła roślinnego lub margaryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Podgrzewamy od 3 do 4 szklanek mleka, z czego 1/2 szklanki przeznaczymy później do zaczynu drożdżowego.
  2. Zaczyn drożdżowy: łączymy 10 dag drożdży z 1 łyżeczką cukru i 1/2 szklanki zagrzanego mleka. Mieszamy tak, aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  3. Jajka rozcieramy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Następnie łączymy z ciepłym mlekiem, a później z zaczynem drożdżowym. Dodajemy przesianą przez sito mąkę i wyrabiamy ciasto.
  4. Ciasto drożdżowe odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
  5. Dodajemy pokrojone wcześniej jabłka.
  6. Zostawiamy ponownie do wyrośnięcia.
  7. Racuchy nakładamy łyżką na patelnię i smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem odrobiny masła.
***

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz