ROSZPONKA Z BURAKAMI

Czasami warto zgapić! Podobną sałatkę przygotowała znajoma z pracy przy okazji imienin. Podobną, bo do swojej wykorzystała rukolę, sam słonecznik i cebulę z własnego ogródka. 
Zaskoczyła nas bardzo, bo w imieninowym standardzie była zawsze jarzynowa z majonezem. A tu proszę! Taki rarytas! :)



SKŁADNIKI:
  • roszponka (albo rukola)
  • 3 - 4 buraki (upieczone lub ugotowane)
  • czerwona cebula
  • prażony słonecznik, płatki migdałów i orzechy włoskie

SOS:
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Składniki na sos łączymy ze sobą i miksujemy.

Natomiast składniki na sałatkę układamy kolejno na płaskim talerzu. Rozrzucamy liście roszponki (i / lub rukoli - jak kto lubi). Następnie układamy plastry buraków oraz czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Wszystko posypujemy uprażonym słonecznikiem, płatkami migdałów i orzechami włoskimi. Na koniec skrapiamy sosem.

Smacznego!
***

4 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie :) Uwielbiam sałatki z buraczkami, samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Niby nic takiego, a jakie bogactwo składników odżywczych :)

      Usuń
  2. witam! cieszę się,że znalazłam Twoją stronę jestem na diecie cukrzycowej tp.2 i z wielu przepisów napewno skorzystam! pozdrawiam rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. Jeśli przepisy odpowiadają Twojej diecie to bardzo mi miło :) Pozdrawiam

      Usuń