MAKARON Z DYNIĄ I SELEREM NACIOWYM

Jesień depcze mi po piętach... Dzień się kurczy... Słońce zastępuje suplementowana witamina D... 

Mimo wszystko na moim talerzu witamin nie brakuje! heh... co najwyżej dobrego światła! ;)

Tego dnia wróciłam do domu z kawałkiem dyni od koleżanki z pracy (dzięki Ci dobra kobieto!) Postanowiłam upiec dynię na obiad, dorzucić to, co akurat mam w lodówce, podać z makaronem i posypać uprażonymi płatkami migdałów. 

Powiem tak, gama smaków zrekompensowała mi ten krótki dzień oraz - delikatnie ujmując - mało zadowalające zdjęcie ;) Oby eksperymenty kulinarne nigdy mnie nie znudziły! 


SKŁADNIKI (proporcje według własnego uznania):
  • upieczona dynia
  • papryka czerwona
  • cukinia
  • czerwona cebula
  • łodygi selera naciowego
  • natka pietruszki
  • uprażone płatki migdałów
  • olej z pestek winogron
  • świeżo mielona sól i pieprz kolorowy do smaku
  • ulubiony makaron

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Dynię pieczemy w piekarniku. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy pokrojone warzywa: czerwoną paprykę, cukinię, czerwoną cebulę, seler naciowy. Doprawiamy natką pietruszki, solą i pieprzem kolorowym. W tym samym czasie gotujemy swój ulubiony makaron. Kiedy wszystko będzie gotowe łączymy dynię, warzywa i makaron a wierzch obsypujemy uprażonymi płatkami migdałów. 

Smacznego!
***

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz