MAKARON W SOSIE PAPRYKOWO-BATATOWYM

BATATY - inaczej słodkie ziemniaki - są źródłem węglowodanów, białka, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, a także związków mineralnych takich jak potas, chlor, fosfor, wapń, magnez, żelazo. Warto dodać, że białko w bulwach batatów zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich ilościach. Ważne znaczenie ma również zawartość błonnika, który wywiera korzystny wpływ na przewód pokarmowy człowieka, przyspiesza przejście mas pokarmowych przez przewód i zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Dzięki zawartości witamin takich jak: witamina C, prowitamina A, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, witamina K i innych - bulwy batata mogą być cenne w diecie osób zagrożonych utratą wzroku czy chorobami cywilizacyjnymi (miażdżyca, otyłość, cukrzyca). Są również źródłem naturalnych przeciwutleniaczy. Mimo nazwy "słodki ziemniak" mogą być wykorzystywane w żywieniu diabetyków, gdyż mają niski indeks glikemiczny i bez obawy mogą być spożywane przez osoby cierpiące na cukrzycę. Ich regularne stosowanie w diecie pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi oraz obniżyć insulinooporność. Biorąc pod uwagę te wszystkie wartości batat w rankingu warzyw zdobył pozycję warzywa o najwyższej wartości odżywczej.



SKŁADNIKI (około 3 porcji):
  • 3 czerwone papryki
  • 1 mały batat
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej z pestek winogron
  • świeżo mielona sól i pieprz kolorowy
  • pieprz cayenne
  • curry
  • kilka kropel cytryny
  • ulubiony makaron (u mnie zielony w składzie ze szpinakiem)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na początek pieczemy w naczyniu żaroodpornym pokrojoną paprykę czerwoną i bataty (obrane ze skórki) pod przykryciem przez około 40 minut (pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia). Gotujemy makaron, a na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę. Łączymy cebulę z upieczoną papryką i batatem, a następnie miksujemy wszystko za pomocą blendera. Podgrzewamy doprawiając do smaku czosnkiem, curry, solą i pieprzem kolorowym oraz cayenne. Tak przygotowany sos jest dość słodki, dlatego warto go przełamać kilkoma kroplami cytryny. Dekorujemy na przykład rozmarynem :)

Smacznego!
***

2 komentarze:

  1. Pieczone bataty i papryka...duet idealny :) Koniecznie muszę wypróbować ten sosik!

    OdpowiedzUsuń