BATATY - inaczej słodkie ziemniaki - są źródłem węglowodanów, białka, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, a także związków mineralnych takich jak potas, chlor, fosfor, wapń, magnez, żelazo. Warto dodać, że białko w bulwach batatów zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich ilościach. Ważne znaczenie ma również zawartość błonnika, który wywiera korzystny wpływ na przewód pokarmowy człowieka, przyspiesza przejście mas pokarmowych przez przewód i zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Dzięki zawartości witamin takich jak: witamina C, prowitamina A, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, witamina K i innych - bulwy batata mogą być cenne w diecie osób zagrożonych utratą wzroku czy chorobami cywilizacyjnymi (miażdżyca, otyłość, cukrzyca). Są również źródłem naturalnych przeciwutleniaczy. Mimo nazwy "słodki ziemniak" mogą być wykorzystywane w żywieniu diabetyków, gdyż mają niski indeks glikemiczny i bez obawy mogą być spożywane przez osoby cierpiące na cukrzycę. Ich regularne stosowanie w diecie pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi oraz obniżyć insulinooporność. Biorąc pod uwagę te wszystkie wartości batat w rankingu warzyw zdobył pozycję warzywa o najwyższej wartości odżywczej.
SKŁADNIKI (około 3 porcji):
- 3 czerwone papryki
- 1 mały batat
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- olej z pestek winogron
- świeżo mielona sól i pieprz kolorowy
- pieprz cayenne
- curry
- kilka kropel cytryny
- ulubiony makaron (u mnie zielony w składzie ze szpinakiem)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na początek pieczemy w naczyniu żaroodpornym pokrojoną paprykę czerwoną i bataty (obrane ze skórki) pod przykryciem przez około 40 minut (pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia). Gotujemy makaron, a na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę. Łączymy cebulę z upieczoną papryką i batatem, a następnie miksujemy wszystko za pomocą blendera. Podgrzewamy doprawiając do smaku czosnkiem, curry, solą i pieprzem kolorowym oraz cayenne. Tak przygotowany sos jest dość słodki, dlatego warto go przełamać kilkoma kroplami cytryny. Dekorujemy na przykład rozmarynem :)
Smacznego!
***
Pieczone bataty i papryka...duet idealny :) Koniecznie muszę wypróbować ten sosik!
OdpowiedzUsuńKoniecznie! ;) Pozdrawiam!
Usuń