PAPRYKA FASZEROWANA

PAPRYKA CZERWONA troszczy się o nasz wzrok i skórę! :) 
Posiada duże ilości beta-karotenu czyli prowitaminy A, a także witaminy C. Ciekawostką jest fakt, że w przeciwieństwie do pozostałych warzyw, papryka nie traci witaminy C podczas gotowania, pieczenia czy nawet suszenia. Poza tym zawiera rutynę (związek wzmacniający kruche naczynka krwionośne) oraz bioflawonoidy (chroniące serce i układ krążenia). Jest też cenionym źródłem luteiny i zeaksantyny, które unieszkodliwiają wolne rodniki w siatkówce oka i zapewniają dobre widzenie. 


...Składniki dobierałam spontanicznie i przyznaję, że trochę farszu mi zostało... a wychodząc z założenia, że nic nie może się zmarnować, resztki farszu zjadłam następnego dnia w pracy :) 

SKŁADNIKI:
  • 2-3 czerwone papryki
  • 150-200 g ryżu basmati
  • 1/2 bakłażana
  • 1 mały por (pokroiłam zarówno część białą jak i zieloną)
  • curry
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz kolorowy
  • olej z pestek winogron 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ryż basmati gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy kolejno pokrojonego bakłażana oraz por - smażymy pod przykryciem do momentu aż bakłażan zmięknie. Doprawiamy do smaku i mieszamy z ugotowanym ryżem.
Odcinamy "wieczko" papryki i faszerujemy. Tak przygotowane papryki układamy w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym wcześniej olejem) i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Smacznego!
***

2 komentarze: