NALEŚNIKI Z RUKOLĄ

RUKOLA pochodzi z krajów Śródziemnomorskich. Ma przyjemny orzechowy, pikantny oraz lekko gorzkawy smak. Jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Zawiera wapń, żelazo, potas, witaminy A, B, C, K, a także błonnik i chlorofil (karotenoidy). Zwiększa odporność, zapobiega anemii i osłabieniom. Pikantny smak zawdzięcza obfitości aminokwasów siarkowych. Dzięki temu ma działanie bakteriobójcze. Jest dobrym źródłem kwasu foliowego oraz alfa-linolenowego.
W czasach rzymskich tłoczono z niej olej leczniczy na dolegliwości żołądkowe. Dziś wielu lekarzy zaleca regularną konsumpcję rukoli by dopomóc w regulacji procesów trawiennych, zwalczać nadkwasotę, wrzody żołądka, wzdęcia itd.
Ma szerokie zastosowanie - nadaje się do wszelkich sałatek, twarogu, sosów, makaronów... Można ją spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno, a poniżej moja propozycja:


Korzystamy ze standardowego przepisu na naleśniki - z dodatkiem soli, kolorowego pieprzu oraz tymianku (lub innej ulubionej przyprawy)

SKŁADNIKI NA FARSZ:
  • twaróg półtłusty
  • ugotowana kasza gryczana
  • jogurt naturalny
  • wyciśnięty przez praskę (lub starty) ząbek czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • świeżo mielony kolorowy pieprz, sól
Wszystkie powyższe składniki łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku. 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na usmażone naleśniki nakładamy farsz, na wierzchu rozrzucamy liście rukoli i zawijamy w rulonik. 
...nic prostszego! ;)

***

2 komentarze:

  1. wyglądają przepysznie. coś czuję, że w przyszłym tygodniu zagoszczą na moim talerzu :) pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...orzechowa nuta rukoli idealnie łączy całość :) polecam i pozdrawiam!

      Usuń