Uwielbiam celebrować weekendowe śniadania! Zjadać je powoli, jeszcze w pidżamie i ciepłych skarpetach...
i namiętnie kontemplować jak każda kolejna porcja odżywia moje ciało ...z takim początkiem dnia nawet brzydka pogoda przestaje być straszna! ;)
i namiętnie kontemplować jak każda kolejna porcja odżywia moje ciało ...z takim początkiem dnia nawet brzydka pogoda przestaje być straszna! ;)
JAGODY GOJI - nazywane "owocami długowieczności" lub "czerwonymi diamentami". W tradycji chińskiej i tybetańskiej znane i cenione są od 2000 lat. Uznawane są za "super fruits" ponieważ mają wysoką zawartość witaminy E, witaminy A oraz błonnika, a także są źródłem żelaza.
SKŁADNIKI (na 1 porcję):
- płatki owsiane górskie (około 30 g)
- jogurt naturalny (około 200 g)
- 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka otrąb gryczanych
- ulubiona mieszanka owocowo-orzechowa z pestkami (np. dyni)
- suszone jagody goji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na początek gotujemy wodę. Do wysokiej szklanki wsypujemy płatki owsiane a następnie zalewamy je gorącą wodą w ilości nie przekraczającej poziom płatków. Chwilę czekamy aż płatki nasiąkną wodą (sprawdzamy przechylając szklankę czy na pewno cała woda została wchłonięta). Do jogurtu naturalnego dodajemy jedną łyżeczkę cukru pudru i dokładnie mieszamy - wersja dla tych co lubią słodkości :) Przelewamy nasz jogurt do szklanki z płatkami owsianymi. Następnie na wierzchu warstwami układamy: otręby gryczane, mieszankę owocowo-orzechową z pestkami oraz suszone jagody goji. Smacznego!
***
Pychotka ;)))
OdpowiedzUsuńprosto, szybko i smacznie!
OdpowiedzUsuńdzięki i pozdrawiam!
UsuńPo co zalewać płatki wodą?
OdpowiedzUsuńBo lubię, gdy płatki owsiane są miękkie i kleiste, ale nie rozgotowane :)
UsuńKolejny ciekawy przepis. :) Sądzę, że nadawał by się do kombinacji mojej diety dr Budwig, gdzie łączę twarożek z olejem lnianym i dodaję do tego musli i różne owoce.
OdpowiedzUsuń