BAKŁAŻAN W SOSIE POMIDOROWYM Z NUTĄ NORI


...lubię zabawę kulinarną. Lubię przynieść do domu coś świeżego i skonfrontować z czymś, co akurat znajdzie się na półce czy w lodówce. Lubię smakować i lubię wąchać. A na koniec... lubię spokojnie usiąść z dobrą muzyką w tle i delektować się nowym smakiem 



SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób):

  • mały bakłażan
  • 1/2 cebuli
  • pomidory w puszce (albo kilka świeżych)
  • 1/2 arkusza glonów nori
  • garść świeżych liści bazylii
  • curry w ilości do smaku
  • świeżo mielona sól oraz pieprz kolorowy
  • bardzo niewielką szczyptę cynamonu 
  • odrobinę cukru (około 1/2 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka mleka kokosowego
  • olej z pestek winogron
  • ryż basmati z dzikim

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ryż basmati z dzikim gotujemy z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu. 

Rozgrzewamy olej w woku (albo na patelni) i kolejno podsmażamy piórka cebuli, pokrojonego bakłażana i pomidory. Mieszamy wszystko doprawiając solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokruszone glony nori, curry, bardzo niewielką szczyptę cynamonu, około 1/2 łyżeczki cukru, a także łyżeczkę mleka kokosowego. Wszystko mieszamy i chwilę dusimy pod przykryciem. Na koniec dodajemy rozdrobnione liście bazylii. Podajemy z ryżem. SMACZNEGO :)

***

6 komentarzy: