PLACUSZKI KOKOSOWO-POMARAŃCZOWE

SKŁADNIKI:
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1/2 pomarańczy (starta skórka oraz sok)
  • około 140 g mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • ew. dodatkowo olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Łączymy ze sobą wszystkie składniki i miksujemy na gładką masę o konsystencji ciasta naleśnikowego. Następnie smażymy na patelni z dwóch stron do momentu aż się zarumienią.
Przepis zainspirowany recepturą ze strony www.kwestiasmaku.com

***

8 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe urozmaicenie wśród typowych placków obiadowych. Musiały być pyszne (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Placuszki wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) Polecam np. z dżemikiem z nutą pomarańczy albo standardowo z cukrem pudrem :)

      Usuń
  3. Ciekawi mnie to połączenie kokosa i pomarańczy :) Placki wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. dziękuję, przy okazji polecam silikonowe foremki do takich placuszków (i nie tylko) :)

      Usuń