SKŁADNIKI:
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g wiórków kokosowych
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1/2 pomarańczy (starta skórka oraz sok)
- około 140 g mąki pszennej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- ew. dodatkowo olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Łączymy ze sobą wszystkie składniki i miksujemy na gładką masę o konsystencji ciasta naleśnikowego. Następnie smażymy na patelni z dwóch stron do momentu aż się zarumienią.
Przepis zainspirowany recepturą ze strony www.kwestiasmaku.com
***
Bardzo ciekawe urozmaicenie wśród typowych placków obiadowych. Musiały być pyszne (:
OdpowiedzUsuńyhm :D
UsuńPlacuszki wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) Polecam np. z dżemikiem z nutą pomarańczy albo standardowo z cukrem pudrem :)
UsuńCiekawi mnie to połączenie kokosa i pomarańczy :) Placki wyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńPolecam, są aromatyczne i smaczne :)
UsuńWygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję, przy okazji polecam silikonowe foremki do takich placuszków (i nie tylko) :)
Usuń