NALEWKA Z JEŻYN ma właściwości lecznicze. Wzmacnia mięsień sercowy i zmniejsza ryzyko rozwoju procesu miażdżycowego. Jeżynówka jest też naturalnym lekiem łagodzącym objawy PMS i menopauzy. Swoje lecznicze właściwości zawdzięcza dużej zawartości antocyjanów - przeciwutleniaczy oraz witaminy C, które wzmacniają serce. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i napotnie, dlatego w tradycyjnej medycynie ludowej to sprawdzony sposób na grypę i przeziębienie.
SKŁADNIKI:
- 650 g jeżyn
- około 600 ml wódki
- 400 g cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jeżyny zalewamy wódką i zostawiamy w szczelnie zamkniętym słoju na okres minimum 1 miesiąca w ciemnym miejscu. Po tym czasie wódkę odcedzamy przez sitko i przelewamy do butelek, a owoce zasypujemy cukrem (tak aby cukier przykrywał wierzch owoców na około 1 cm) i pozostawiamy w szczelnym słoju ponownie na okres min. 1 miesiąca. Po tym czasie owoce puszczą sok (sprawdzamy, czy cały cukier się rozpuścił), odcedzamy sok przez sitko i łączymy ze sobą część wytrawną i część słodką. Połączone można pozostawić na kolejny miesiąc. Nalewka jest delikatna w smaku i rozgrzewająca w chłodne dni. Polecam! :)
***
Pokażę ten przepis tacie, bo ja nalewek nie pijam, ale tata z nimi bardzo eksperymentuje... Z jeżyn jak dotąd nie robił ;)
OdpowiedzUsuńSuper, jednak na jeżyny będziecie musieli poczekać do jesieni. Mimo wszystko zachęcam pamiętać o tej recepturze. Nalewka jest delikatna, może i Tobie zasmakuje :)
Usuń