KASZA GRYCZANA zawiera dużo białka, węglowodanów i składników mineralnych. Białka tej kaszy są cenniejsze niż białka zbóż, a zbliżone wartością i strawnością do białek roślin strączkowych. Białka te są bogate w aminokwasy o wzorowym składzie, dodatkowo kasza ta ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Posiada dużo rutyny, dzięki czemu wzmacnia naczynia krwionośne. Ponadto zawiera witaminy B1 i PP oraz związki mineralne m.in. wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu. Ceniona jako pokarm rozgrzewający. Może stanowić pełnowartościowe danie.
SKŁADNIKI:
- 1 mała cukinia
- 200 g twarogu półtłustego
- 1 woreczek kaszy gryczanej
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek)
- świeżo mielony pieprz, sól
- 1 jajko
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zaczynamy od ugotowania kaszy gryczanej. W tym czasie myjemy cukinię i ścieramy na grubej tarce; solimy i odstawiamy na 15 minut aż puści sok. Tym razem użyłam pół cukinii żółtej i pół cukinii zielonej. W oddzielnej misce rozgniatamy twaróg widelcem, mieszamy z roztrzepanym wcześniej jajkiem. Dodajemy ugotowaną już kaszę gryczaną, odciśniętą cukinię, posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach.
Wygląda obłędnie! Na pewno spróbuję, choć go głowy by mi nie przyszło, by połączyć kaszę gryczaną z cukinią;)
OdpowiedzUsuńZ cukinią wyszło spontanicznie, ale najważniejsze że smacznie ;) Pozdrawiam!
UsuńWłaśnie zrobiłam i jestem bardzo zadowolona! Naprawdę bardzo pyszne, jeszcze wpołączeniu z sosikiem-mniam! Jeden minus, to to, że na talerzu mi się rozwaliła.
OdpowiedzUsuńZapiekanka jest bardzo smaczna i pożywna. Cukinia nadaje jej wilgotności.Dużym plusem sa tez szybkość i łatwość wykonania. Szkoda ze moja rodzinka nie uznaje obiadu bez miesa :(
OdpowiedzUsuńGenialna:)
OdpowiedzUsuńPyszna, właśnie zrobiłam :) Dzięki za ten przepis!
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało :)
UsuńA kasza niepalona czy nie? Która lepsza?
OdpowiedzUsuń