ZAPIEKANKA Z KASZY GRYCZANEJ, TWAROGU I CUKINII

KASZA GRYCZANA zawiera dużo białka, węglowodanów i składników mineralnych. Białka tej kaszy są cenniejsze niż białka zbóż, a zbliżone wartością i strawnością do białek roślin strączkowych. Białka te są bogate w aminokwasy o wzorowym składzie, dodatkowo kasza ta ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Posiada dużo rutyny, dzięki czemu wzmacnia naczynia krwionośne. Ponadto zawiera witaminy B1 i PP oraz związki mineralne m.in. wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu. Ceniona jako pokarm rozgrzewający. Może stanowić pełnowartościowe danie. 


SKŁADNIKI:
  • 1 mała cukinia 
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek)
  • świeżo mielony pieprz, sól 
  • 1 jajko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zaczynamy od ugotowania kaszy gryczanej. W tym czasie myjemy cukinię i ścieramy na grubej tarce; solimy i odstawiamy na 15 minut aż puści sok. Tym razem użyłam pół cukinii żółtej i pół cukinii zielonej. W oddzielnej misce rozgniatamy twaróg widelcem, mieszamy z roztrzepanym wcześniej jajkiem. Dodajemy ugotowaną już kaszę gryczaną, odciśniętą cukinię, posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach.

  • Składniki na sos: jogurt naturalny, ząbek czosnku, posiekany koperek, sól i pieprz do smaku
  • Kapary do dekoracji i przekąszenia ;)


Smacznego!
***

8 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie! Na pewno spróbuję, choć go głowy by mi nie przyszło, by połączyć kaszę gryczaną z cukinią;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z cukinią wyszło spontanicznie, ale najważniejsze że smacznie ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Właśnie zrobiłam i jestem bardzo zadowolona! Naprawdę bardzo pyszne, jeszcze wpołączeniu z sosikiem-mniam! Jeden minus, to to, że na talerzu mi się rozwaliła.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekanka jest bardzo smaczna i pożywna. Cukinia nadaje jej wilgotności.Dużym plusem sa tez szybkość i łatwość wykonania. Szkoda ze moja rodzinka nie uznaje obiadu bez miesa :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna, właśnie zrobiłam :) Dzięki za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. A kasza niepalona czy nie? Która lepsza?

    OdpowiedzUsuń