CUKINIA UBRANA W ORIENTALNY AROMAT

Cukinie i patisony z prywatnego eko-ogródka trafiły wczoraj w moje ręce :) 
...a dzisiaj zmotywowały mnie do nowej kreacji obiadowej: 
cukinia podsmażona na oleju kokosowym i ubrana w orientalny aromat garam masala.
Sposób przygotowania jest banalnie prosty :)


SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób):
  • 1 średnia żółta cukinia 
  • olej kokosowy
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżo mielona garam masala
  • świeżo mielona sól
  • świeżo mielony pieprz
  • podprażony słonecznik
  • ulubiony makaron


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W osolonej wodzie gotujemy ulubiony makaron. 

Cukinię kroimy w plasterki i smażymy na oleju kokosowym do momentu aż lekko się zarumieni. 

W osobnym naczyniu łączymy śmietanę, starty czosnek, przyprawę garam masala, sól i pieprz. Wszystko mieszamy. Dodajemy kilka podsmażonych plastrów cukinii. A następnie chwilę blendujemy aż uzyskamy gładki sos.

Makaron z podsmażoną cukinią polewamy sosem, a wierzch dekorujemy podprażonym słonecznikiem.


Smacznego!
***

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie.
    Tego typu dania lubię przygotowywać sobie do pracy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Faktycznie, taki lunch w pracy jest idealnym rozwiązaniem.

      Niestety najczęściej brakuje mi samodyscypliny. Zjadam wszystko w domu na obiad. Albo dojadam wieczorem, tak że na następny dzień z reguły nic nie zostaje ;)

      Usuń