ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z CUKINIĄ


SKŁADNIKI (dla 1 - 2 osób):
  • 1 mała cukinia żółta (lub zielona)
  • 6 małych ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • sól i pieprz kolorowy
  • olej rzepakowy
  • ewentualnie masło

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cukinię i ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 10 minut. Odsączamy z wody. Dodajemy pokrojoną cebulę, natkę pietruszki, jajko, mąkę ziemniaczaną i doprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowane warzywa wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego wcześniej olejem rzepakowym. 
Zapiekamy w 180 stopniach przez około godzinę. W międzyczasie można poukładać na wierzchu kawałki masła. Kontrolujemy, aby się nie przypaliło :)

Smacznego!
***

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz