- około 1 litr wody
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, natka selera)
- 6 małych ziemniaków
- 1 żółta cukinia
- 2 listki laurowe
- sól morska
- świeżo mielony pieprz kolorowy
- papryka słodka, chilli cayenne, curry
- koperek
- 1 łyżka roztopionego masła (albo oleju)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Włoszczyznę i ziemniaki gotujemy w 1 litrze wody z dodatkiem listków laurowych. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy bulion warzywny będzie gotowy, wyciągamy ugotowane warzywa. Następnie w samym bulionie gotujemy pokrojoną na kawałki żółtą cukinię. Doprawiamy do smaku curry, słodką papryką i chilli cayenne. Dodajemy trochę tłuszczu (roztopionego masła lub oleju), a także białe warzywa z ugotowanej wcześniej włoszczyzny - wszystkie albo tyle ile chcemy albo co lubimy [ ponoć nie każdy lubi seler ;) ]. Następnie wszystko blendujemy na gładką masę. Można również pokroić w plasterki marchewkę i dorzucić do naszej kremowej zupy. Na koniec posypujemy koperkiem.
Smacznego!
***
Pyszna!
OdpowiedzUsuńNie zaprzeczę ;)
Usuń