SOS GRZYBOWY

SKŁADNIKI (2-3 porcje):
  • świeże podgrzybki (około 20 sztuk)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • około 20 g masła
  • olej rzepakowy
  • 1/3 szklanki białego wina półwytrawnego
  • 2/3 szklanki śmietany 30% (albo 18% z dodatkiem cukru pudru)
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • garść natki pietruszki i koperku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Grzyby dokładnie oczyszczamy i ewentualnie płuczemy pod zimną wodą. Następnie kapelusze i nóżki kroimy na plasterki. 
Na patelni podgrzewamy masło z dodatkiem oleju rzepakowego. W pierwszej kolejności smażymy pokrojoną cebulkę oraz starty czosnek. Dodajemy wino i gotujemy do momentu aż większa część wyparuje. Można dodać jeszcze odrobinę masła, zamieszać i dorzucić pokrojone grzyby. Smażymy mieszając co chwilę do momentu aż grzyby odrobinę się zarumienią. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, natką pietruszki i odrobiną koperku. Na koniec łączymy ze śmietaną - z zasady 30%, jednak dziś takiej nie miałam. W lodówce była jedynie 18% (z napisem: kremowa ze śmietanką) - niestety okazała się odrobinę za kwaśna, więc dodałam łyżeczkę cukru pudru. Wyszło super :) 

Smacznego!
*** 

5 komentarzy:

  1. Wygląda bosko! Już wyobrażam sobie go z kulkami ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pysznie :) takie sosy najbardziej lubię z ryżem :)

    OdpowiedzUsuń