ZUPA SZPARAGOWA

SZPARAGI to nie tylko afrodyzjak! ;) 
Szparagi są bogate w witaminy (A, C i E) i składniki mineralne, a przy okazji są niskokaloryczne. Zawierają kwas foliowy, wapń, potas, magnez oraz żelazo. Dzięki zawartości błonnika poprawiają pracę układu pokarmowego. Szparagi są łagodnie przeczyszczające i moczopędne. Zawarta w szparagach asparagina wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu.

SKŁADNIKI:
  • pół pęczka szparagów zielonych
  • 5 ziemniaków
  • 1 duży ząbek czosnku
  • około 1 litra bulionu warzywnego
  • koperek, szczypiorek
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 200 g śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na oliwie z oliwek z dodatkiem masła smażymy ziemniaki pokrojone w kostkę, dorzucamy plasterki czosnku, kurkumę i lubczyk. Następnie dolewamy bulion warzywny i gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie kroimy szparagi na małe plasterki pozostawiając główki w całości. W momencie, gdy ziemniaki będą już gotowe dorzucamy szparagi, koperek, szczypiorek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilę jeszcze gotujemy. Na koniec łączymy śmietanę z ugotowaną już zupą.


Smacznego!
***

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz