KAPUŚNIAK Z KMINEM RZYMSKIM

SKŁADNIKI:
  • 20 g masła
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i świeżo mielony pieprz kolorowy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek
  • 300 g kapusty kiszonej z marchewką (przepłukana wodą)
  • 0,2 litra białego wina

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W dużym garnku rozgrzewamy masło i smażymy kolejno cebulkę, marchewkę i ziemniaki. Doprawiamy kminem rzymskim, oregano, słodką papryką, solą i świeżo mielonym pieprzem. Chwilę smażymy, a następnie zalewamy połową bulionu. Dodajemy miód i sos sojowy. Dusimy wszystko pod przykryciem. W osobnym garnku rozgrzewamy oliwę, na której smażymy kapustę. Po chwili smażenia dolewamy wino i dusimy pod przykryciem. Następnie dolewamy pozostałą część bulionu. Gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie łączymy kapustę z pozostałymi warzywami i gotujemy kolejne 10 minut. 

Przepis inspirowany kuchnią Kwestia Smaku :)

Smacznego!
***

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz