PATISON W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

SKŁADNIKI:

  • 1 patison
  • ulubiona kasza np. bulgur
  • zielona papryka
  • do smażenia: masło i odrobina oleju rzepakowego

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól i pieprz kolorowy
  • papryka słodka
  • papryka cayenne
  • łyżka oleju rzepakowego
  • koperek


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Patison jest bardzo delikatny w smaku, dlatego ważne, aby ciasto naleśnikowe było aromatyczne. Wszystkie składniki ciasta miksujemy; łączymy ze sobą, tak aby uzyskać masę podobną do gęstej śmietany (w razie potrzeby można dosypać mąki albo rozrzedzić wodą). Patison kroimy w plasterki i obtaczamy w przygotowanym cieście. Następnie smażymy na maśle z dodatkiem oleju.
Moja propozycja podania jak na załączonym obrazku - w towarzystwie kaszy bulgur i zielonej papryki :)
***
Smacznego!

2 komentarze:

  1. To smak dzieciństwa! Mój tato zawsze takie robił :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń