DESER ŚMIETANKOWY Z KRUSZONYMI HERBATNIKAMI


Uwaga! Wszyscy proszeni są zachować umiar! Bomba kaloryczna! 

Częstotliwość spożywania - raz w roku ;)



SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (na 3 pucharki):

  • 10 herbatników kakaowych rozkruszonych np. w moździerzu 
  • około 10 g masła
  • (dodatkowo kilka łyżek kawy)
Herbatniki podsmażyć na maśle. Wymieszać. Można dodać kilka łyżek kawy dla wzmocnienia smaku. 

  • około 150 g śmietany 30% 
  • 1 serek śmietankowy (typu Almette)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • płatki migdałowe
  • orzechy włoskie
Śmietanę ubić na sztywno. Serek połączyć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, a na końcu z ubitą śmietaną. Wszystko dokładnie wymieszać. 

W pucharkach układamy na przemian rozkruszone herbatniki, masę śmietankową, płatki migdałowe i orzechy włoskie.

***
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz