CYKORIA zawiera
witaminy: A, B, B1, B2, C, E, K, składniki mineralne: potas, magnez,
wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, mangan, beta karoten, kwas foliowy,
niacynę, błonnik, białko, węglowodany, kwas szczawiowy oraz kwas
nikotynowy.
Od
wieków do dziś medycyna ludowa, w homeopatii i ziołolecznictwie stosuje
cykorię w leczeniu wątroby, nerek, woreczka żółciowego, w nieżycie
żołądka i jelit, do pobudzenia trawienia, usprawniania czynności
trzustki, w leczeniu cukrzycy, podagry, reumatyzmu, hemoroidów.
Stosowano w leczeniu chorób skóry, posiada również działanie
antynowotworowe.
Cykoria
posiada wiele dobroczynnych dla zdrowia właściwości odżywczych,
wzmacnia odporność organizmu, chroni organizm przed infekcjami,
przeziębieniami, usprawnia metabolizm, zmniejsza wchłanianie tłuszczów,
jest silnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki, pobudza
wydzielanie soków żołądkowych, poprawia trawienie, stymuluje wydzielanie
żółci, obniża cholesterol i normuje poziom cukru w krwi, likwiduje i
zmniejsza uczucie wzdęcia, oczyszcza organizm z toksyn, stymuluje
spalanie tłuszczów, zwiększa wydzielanie mleka u matek karmiących,
wspomaga leczenie bezsenności, korzystnie wpływa na odbudowę błon
komórkowych skóry, zapobiega zmarszczkom, wzmacnia włosy, paznokcie,
łagodzi podrażnienia skóry, pomaga w leczeniu trądziku i łuszczycy.
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:
- około 1/2 woreczka kaszy gryczanej
- 2-3 małe marchewki
- 6 średnich pieczarek
- 1 cykoria biała
- koperek
- tymianek
- świeżo mielony pieprz kolorowy
- sól
- 2 łyżki śmietany 12 %
- około 2 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- starty twardy ser do posypania potrawy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy na niej pokrojoną marchewkę, a gdy lekko się zarumieni dorzucamy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną cykorię, garść koperku i tymianek. Doprawiamy cukrem pudrem w takiej ilości aby nie czuć goryczy cykorii. Do całości dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem. Na koniec dodajemy dwie łyżki śmietany, całość mieszamy.
Podajemy z wcześniej ugotowaną kaszą gryczaną, posypując wierzch startym twardym serem.
***
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz