KASZA GRYCZANA Z CYKORIĄ I PIECZARKAMI

CYKORIA zawiera witaminy: A, B, B1, B2, C, E, K, składniki mineralne: potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, mangan, beta karoten, kwas foliowy, niacynę, błonnik, białko, węglowodany, kwas szczawiowy oraz kwas nikotynowy.
Od wieków do dziś medycyna ludowa, w homeopatii i ziołolecznictwie stosuje cykorię w leczeniu wątroby, nerek, woreczka żółciowego, w nieżycie żołądka i jelit, do pobudzenia trawienia, usprawniania czynności trzustki, w leczeniu cukrzycy, podagry, reumatyzmu, hemoroidów. Stosowano w leczeniu chorób skóry, posiada również działanie antynowotworowe.
Cykoria posiada wiele dobroczynnych dla zdrowia właściwości odżywczych, wzmacnia odporność organizmu, chroni organizm przed infekcjami, przeziębieniami, usprawnia metabolizm, zmniejsza wchłanianie tłuszczów, jest silnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, poprawia trawienie, stymuluje wydzielanie żółci, obniża cholesterol i normuje poziom cukru w krwi, likwiduje i zmniejsza uczucie wzdęcia, oczyszcza organizm z toksyn, stymuluje spalanie tłuszczów, zwiększa wydzielanie mleka u matek karmiących, wspomaga leczenie bezsenności, korzystnie wpływa na odbudowę błon komórkowych skóry, zapobiega zmarszczkom, wzmacnia włosy, paznokcie, łagodzi podrażnienia skóry, pomaga w leczeniu trądziku i łuszczycy.


SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:
  • około 1/2 woreczka kaszy gryczanej
  • 2-3 małe marchewki
  • 6 średnich pieczarek
  • 1 cykoria biała
  • koperek
  • tymianek
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • sól
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • około 2 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • starty twardy ser do posypania potrawy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy na niej pokrojoną marchewkę, a gdy lekko się zarumieni dorzucamy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną cykorię, garść koperku i tymianek. Doprawiamy cukrem pudrem w takiej ilości aby nie czuć goryczy cykorii. Do całości dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem. Na koniec dodajemy dwie łyżki śmietany, całość mieszamy. 
Podajemy z wcześniej ugotowaną kaszą gryczaną, posypując wierzch startym twardym serem. 

***

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz