CZEKOLADOWE KULKI GRANOLI W MUSIE BANANOWO-JOGURTOWYM



CZEKOLADOWE KULKI GRANOLI 

SKŁADNIKI (na kilka porcji deseru):
  • 1/4 szklanki kaszy manny
  • 2/3 szklanki płatków 5 zbóż
  • 1/4 szklanki otrąb żytnich
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 60 g pokruszonej czekolady (najlepiej min. 50% kakao)
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki miodu
  • około (ale nie więcej niż) 1/4 szklanki zimnej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Przygotowaną mieszankę wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formujemy małe kuleczki (bądź dowolny kształt) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mieszanka jest dosyć sypka i lepka, warto co jakiś czas umyć ręce, ułatwi dalsze lepienie kuleczek. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie czekamy chwilę aż przestygną.


CZEKOLADOWE KULKI GRANOLI W MUSIE BANANOWO-JOGURTOWYM:

SKŁADNIKI (na 1 porcję):
  • przygotowane wcześniej kuleczki granoli 
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 banan
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na dnie pucharka układamy kuleczki granoli. Kroimy od 3-5 plasterków banana i układamy wewnątrz pucharka. Na to nakładamy jogurt naturalny. Pozostałą część banana miksujemy blenderem i wylewamy jako kolejną warstwę na jogurt. Na koniec dekorujemy kuleczką granoli i plasterkami banana. 

***
Przyznam, że eksperyment udany! Smacznego!

1 komentarz:

  1. Achh ależ deser, ale chyba na letnie dni lepszy niż na zimę

    OdpowiedzUsuń