CZEKOLADOWE KULKI GRANOLI
SKŁADNIKI (na kilka porcji deseru):
- 1/4 szklanki kaszy manny
- 2/3 szklanki płatków 5 zbóż
- 1/4 szklanki otrąb żytnich
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 60 g pokruszonej czekolady (najlepiej min. 50% kakao)
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki miodu
- około (ale nie więcej niż) 1/4 szklanki zimnej wody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Przygotowaną mieszankę wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formujemy małe kuleczki (bądź dowolny kształt) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mieszanka jest dosyć sypka i lepka, warto co jakiś czas umyć ręce, ułatwi dalsze lepienie kuleczek. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie czekamy chwilę aż przestygną.
CZEKOLADOWE KULKI GRANOLI W MUSIE BANANOWO-JOGURTOWYM:
SKŁADNIKI (na 1 porcję):
- przygotowane wcześniej kuleczki granoli
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 banan
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na dnie pucharka układamy kuleczki granoli. Kroimy od 3-5 plasterków banana i układamy wewnątrz pucharka. Na to nakładamy jogurt naturalny. Pozostałą część banana miksujemy blenderem i wylewamy jako kolejną warstwę na jogurt. Na koniec dekorujemy kuleczką granoli i plasterkami banana.
***
Przyznam, że eksperyment udany! Smacznego!
Achh ależ deser, ale chyba na letnie dni lepszy niż na zimę
OdpowiedzUsuń