SKŁADNIKI:
- 1/2 serka śmietankowego typu Almette
- 1/2 dużego banana
- 1/2 szklanki otrąb żytnich
- 1/2 szklanki płatków 5 zbóż (np. jęczmiennych, owsianych, kukurydzianych, pszennych, żytnich)
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na początek łączymy serek śmietankowy z rozgniecionym bananem. Następnie dodajemy całą resztę składników i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę nakładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując jednocześnie kształt naszych ciasteczek. Pieczemy w temp. 180 stopni do momentu aż się zarumienią (około 30 minut).
Dodam, że z podanej wyżej ilości składników wychodzi około 15 ciasteczek. W efekcie końcowym są dość wilgotne i miękkie.
***
Wyglądają baaaaardzo smacznie !
OdpowiedzUsuńPolecam, dzisiejszy eksperyment idealnie wpisał się w mój podwieczorek :)
UsuńSzanowna Pani,
OdpowiedzUsuńwidzę, że zamieściła Pani świetny przepis z użyciem serka Almette. To doskonała okazja do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na zamieszczenie przepisu w Aplikacji, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Itali!
Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0
Pozdrawiam