...z dodatkiem pestek słonecznika
- 1 litr bulionu warzywnego (z 2 kostek lub według własnego przepisu)
- 450 g mrożonego groszku
- 1 średnia cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- odrobina masła
- garść zieleniny (pietruszka, koperek)
- sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, chili cayenne - do smaku
- garść pestek słonecznika
- śmietana 12 %
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W litrze bulionu gotujemy groszek oraz pokrojoną cukinię. Na patelni rozgrzewamy oliwę z odrobiną masła i podsmażamy posiekany czosnek (aż zacznie skwierczeć). Wrzucamy go do bulionu z groszkiem i cukinią. Następnie dodajemy garść zieleniny. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz chili cayenne. Przed zmiksowaniem można wydobyć z zupy garstkę groszku do udekorowania. Całość miksujemy za pomocą blendera. Na oddzielnej patelni podsmażamy słonecznik. Przygotowaną zupę podajemy z dodatkiem śmietany oraz posypując wierzch słonecznikiem.
***
Robiłam ostatnio z brokuła. Chyba czas na groszek i cukinię! Polecam zamiast śmietany odrobinę sera koziego lub innego długo dojrzewającego. Widzę, że używasz śmietankę i masło, więc założyłam, że ser również.
OdpowiedzUsuńDzięki za podpowiedź, spróbuję następnym razem :)
UsuńUwielbiam zupę groszkową .Zapraszam do siebie http://sztuka-ze-smakiem.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie, właśnie próbuję zgłosić przepis :)
OdpowiedzUsuń