AGLIO E OLIO

Klasyczna włoska potrawa...

SKŁADNIKI:
  • tagliatelle
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekanego)
  • świeżo mielony pieprz i sól
  • dla urozmaicenia do smaku - odrobina masła, starty parmezan (albo inny twardy ser), posiekana natka pietruszki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Gotujemy makaron al dente, odcedzamy w durszlaku. Na dużej patelni łączymy oliwę z czosnkiem i smażymy aż zacznie skwierczeć (nie może się zbyt mocno zarumienić, bo wtedy będzie gorzki). Dodajemy makaron i doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Dla urozmaicenia proponuję potrawę połączyć z odrobiną masła, parmezanem i natką pietruszki.

***

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz