CIASTO BANANOWO-KAKAOWE


SKŁADNIKI:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W wysokim naczyniu miksujemy blenderem banany (można też częściowo rozgnieść widelcem). Do bananów dodajemy pozostałe płynne składniki - jajko, wodę, olej, wanilię. 
W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki - mąkę, cukier, sodę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia, sól.
Do sypkich składników wlewamy płynne. Mieszamy ciasto łyżką a następnie wlewamy do formy - keksówki. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 st C.

Smacznego!
***

1 komentarz: