BURGERY Z BURAKÓW (około 8 szt)
- 2 średnie buraki (upieczone wcześniej)
- 50 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 mała cebula (drobno pokrojona i podsmażona na złoty kolor)
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, świeżo mielony pieprz
- oregano, koperek, natka pietruszki - do smaku
- olej z pestek winogron
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Gotujemy kaszę jaglaną. Upieczone wcześniej buraki ścieramy na tarce. Cebulkę kroimy drobno a następnie podsmażamy na złoty kolor. Następnie łączymy buraki, cebulkę, kaszę jaglaną i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Na koniec dodajemy jajko i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy na patelni olej z pestek z winogron. Z przygotowanej masy formujemy w rękach kulki i układamy je kolejno na patelni, lekko przyklepując każdą.
---
Do przygotowania burgerów potrzebujemy bułki do burgerów oraz opcjonalnie: liście sałaty, pomidor, ogórek (np. konserwowy), ser żółty, sos (np. tatarski).
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz