...a Was Kochane Kobiety budzi zapach świeżych domowych bułeczek ♥
SKŁADNIKI (12 bułeczek):
- 400 g mąki pszennej typ 450
- 100 g mąki pszennej chlebowej typ 1050
- 20 g drożdży
- 340 g letniej wody
- 1 1/2 - 2 łyżeczek soli
- dodatkowo: ulubione ziarenka (np. słonecznik, dynia, czarnuszka, siemie lniane...)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mąkę pszenną oraz mąkę pszenną chlebową, pokruszone drożdże, wodę i sól umieszczamy w misce do wyrabiania ciasta - ugniatamy w rękach do momentu aż ciasto będzie lepkie (około 3 minuty). Następnie wyrobione ciasto pozostawiamy w dużej misce przykrytej folią spożywczą w lodówce na co najmniej 10-12 godzin.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C. Blachę przykrywamy papierem do pieczenia.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i odcinamy za pomocą łyżki 12 części. Raz po raz można zanurzyć łyżkę w mące, aby było łatwiej odcinać kolejne porcje. Każdą porcję kładziemy na przygotowanym wcześniej papierze do pieczenia. Wierzch można obsypać ulubionymi ziarenkami.
Pieczemy 20 minut, aż bułeczki się zarumienią. Po wyciągnięciu z piekarnika chłodzimy je na drucianej kratce.
Bułeczki mają nieregularne kształty, każda jest inna i wyjątkowo smaczna! :)
Smacznego!
***
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz