MAKARON Z CUKINIĄ I PEPERONI


PAPRYKA PEPERONI - zawiera dużo witaminy C, beta-karotenu i związków mineralnych (przede wszystkim potasu). Z uwagi na zawartość bioflawonoidów ma właściwości przeciwnowotworowe.



SKŁADNIKI:
  • duża cukinia
  • żółta papryka
  • papryczka peperoni
  • duży ząbek czosnku
  • pół cytryny (najlepiej wcisnąć trochę i spróbować ;))
  • świeże listki bazylii
  • od 3 do 5 łyżek śmietany 30% (opcjonalnie)
  • ulubiony makaron ugotowany al dente
  • świeżo mielony pieprz, sól
  • oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cukinię kroimy w długie wstążki za pomocą nożyka do obierania ziemniaków. Żółtą paprykę kroimy cienko w paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy posiekany czosnek, następnie dodajemy wstążki cukinii oraz paseczki żółtej papryki. Chwilę dusimy, dodajemy kilka plasterków papryczki peperoni, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, opcjonalnie dodajemy kilka łyżek śmietany. Na koniec dodajemy posiekane listki bazylii. Chwilę jeszcze dusimy na patelni pod przykryciem. Podajemy z ulubionym makaronem al dente.
***

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy! A jaki śliczny makaron serduszka ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) ...a serduszkowym makaronem staram się zainspirować zakochanych do wspólnego gotowania :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. przepiękny makaron. no i cukinia <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ♥ przez żołądek do serca ...albo i odwrotnie ;) Pozdrawiam

      Usuń