ZUPA - KREM SZCZAWIOWA Z JAJKIEM

SZCZAW to roślina szczególnie lubiana w okresie wiosenno-letnim. Spotyka się różne odmiany szczawiu m.in. szczaw zwyczajny, lancetowaty, kędzierzawy, tępolistny. Ma zastosowanie zarówno kulinarne jak i lecznicze. Przede wszystkim zawiera dużo witaminy C, pomaga przyswajać żelazo, poza tym zapobiega biegunkom i zmniejsza ich objawy. Spożywając zupę szczawiową możemy ograniczyć występowanie wzdęć.  Roślina ta wspomaga również gojenie się ran. Liście szczawiu można położyć bezpośrednio na pojawiające się na skórze oparzenia lub owrzodzenia. Spożywanie szczawiu zalecane jest przez lekarzy osobom cierpiącym na zaburzenia pracy jelit. Wspomaga również pracę wątroby oraz łagodzi delikatne zaburzenia trawienne. Ponadto sprawdza się również w leczeniu kataru i kaszlu. 
Mimo, iż szczaw pozytywnie wpływa na nasz organizm, nie należy przesadzać z częstotliwością jego spożywania. Zawiera bowiem kwas szczawiowy, który w nadmiernych ilościach powoduje wypłukiwanie z organizmu wapnia oraz może powodować ból stawów, jak również nerek. 
W medycynie chińskiej zaleca się go stosować w skurczach żołądka, czyrakach, grzybicy, a także jako środek regulujący wypróżnienia. Jest wykorzystywany jako lek homeopatyczny, służy do odtruwania organizmu, szczególnie wiosną.


SKŁADNIKI:
  • garść szczawiu (im więcej tym bardziej kwaśna i gęsta)
  • 2-3 ziemniaki
  • słodka śmietana (użyłam zwykłej 30%)
  • 1 jajko na 1 porcję
  • ziele angielskie, sól i pieprz - do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pokrojone w kosteczkę ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą już w miarę miękkie dodajemy pokrojone liście szczawiu. Doprawiamy do smaku i chwilę jeszcze gotujemy. W międzyczasie gotujemy jajko na twardo. Zupę miksujemy za pomocą blendera. Na koniec dodajemy śmietanę. 
(użyłam małego garnka mniej więcej na 2-3 porcje)

***

4 komentarze:

  1. mmm, uwielbiam takie zupki, samo zdrowie! :) proszę o małego głosika na mojego bloga http://www.blogmiesiaca.blogspot.com/ thanks :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szczaw, ale nie wiedziałam, że ma tyle cudownych właściwości :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę! A mówią, że szczaw szkodliwy, w każdym razie taka jest tzw. obiegowa opinia. Uwielbiam szczawiówkę z jakiem i kartofelkami polanymi podsmażoną cebulką - mniam, mniam:)))
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Również bardzo lubię szczawiową, przywołuje wspomnienia o mojej babci, nikt poza nią w mojej rodzinie nie przygotowywał tej pysznej zupy i nie rozumiem dlaczego :) Poza tym jest mało wymagającym daniem :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń