ZUPA-KREM CEBULOWA



SKŁADNIKI:
  • około 700 g cebuli
  • około 100 - 150 g białego wina półwytrawnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50 g masła z odrobiną oleju np. ryżowego (lub wyłącznie tłuszcz roślinny)
  • 1 litr wywaru warzywnego (wcześniej przygotowany)
  • jako dodatek: grzanki z ulubionego pieczywa

Składniki na wywar warzywny, doprawiamy intuicyjnie do smaku:
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały seler
  • por
  • zioła prowansalskie
  • lubczyk
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • zielenina (natka pietruszki, koperek, natka selera)
  • pieprz czarny, sól
  • łyżka oleju np. ryżowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZUPY CEBULOWEJ:

Obieramy i kroimy w plastry cebulę, dusimy ją na maśle z odrobiną oleju do momentu aż stanie się miękka i nabierze złotego koloru. Następnie wlewamy wino, chwilę mieszamy, dodajemy rozdrobniony czosnek. Gdy nasza cebula trochę odparuje, dolewamy wywaru warzywnego. Gotujemy około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy grzanki z ulubionego pieczywa. Ugotowaną zupę miksujemy za pomocą blendera i dekorujemy odrobiną zieleniny. Podajemy razem z grzankami :)

Smacznego!
***

2 komentarze: