ZIELONY KOKTAJL Z SUSZONĄ FIGĄ

FIGI - ich dobroczynne właściwości były znane już setki lat temu. "Koreańska Księga Medyczna" (The Dongui Bogam) z XVII wieku, która jest jedną z ważniejszych pozycji z zakresu medycyny orientalnej, szczegółowo opisuje działanie fig, które dzieli na dwie kategorie: owoce mają trzy właściwości "anty": przeciwutleniającą, przeciwdrobnoustrojową, przeciwzapalną oraz trzy właściwości wspomagające: trawienie, zaparcia, problemy sercowo-naczyniowe.
Figi to owoce nie tylko zdrowe ale i smaczne! Można jeść zarówno świeże jak i suszone - same lub jako dodatek do wielu dań. 
Poniżej moja propozycja - suszona figa jako dodatek do koktajlu z pomarańczy, banana i awokado!


SKŁADNIKI:
  • 2 pomarańcze
  • 1 banan
  • 1/2 awokado
  • suszone figi jako dodatek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Nic prostszego! Świeże owoce (pomarańcze, banan, awokado) obieramy ze skórki, a następnie miksujemy przy pomocy blendera. Na wierzchu układamy plasterki suszonej figi. Smacznego!

***

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz