Trzy powody, dla których warto spożywać kaszę jaglaną:
1) Wyróżnia się wysoką zawartością witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi.
2) Jest dobrym domowym lekarstwem na katar.
3) Ma działanie zasadotwórcze, dzięki czemu przywraca równowagę w naszym organizmie.
SKŁADNIKI (na 2 pucharki):
- 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej (100g)
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki miodu
- 2 paseczki ciemnej czekolady (40g)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka masła
- owoce (suszone lub świeże) oraz wiórki czekolady do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kaszę płuczemy obficie pod ciepłą wodą (aby pozbyć się smaku goryczki). Następnie wkładamy ją do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy pod przykryciem około 15 minut (co chwilę mieszając) do momentu aż kasza wchłonie mleko i będzie miękka.
Dodajemy czekoladę, miód, cynamon, masło. Dokładnie mieszamy.
Na koniec całość miksujemy, aż budyń będzie gładki.
Wykładamy do pucharków i dekorujemy owocami oraz wiórkami czekoladowymi.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz